Batman v Superman: Dawn of Justice Film İncelemesi

1542

Man of Steel’in kaldığı yerden devam eden Batman v Superman: Dawn of Justice, Metropolis’te yaşanan olaylar sonrası tüm insanlığın “Superman’e gerek var mı?” sorusu ve yaptıklarından sorumlu tutulması isteği ile Bruce Wayne’nin “Ya bize karşı gelirse?” fikri ve kendisinin dünyada yeri olmadığını karar vermesi üzerine geçiyor. Düşünceler zihinlerde sınırlı kalmayıp hareketlere dönüşünce de Superman‘i durdurmak adına harekete geçen Batman’in yanı sıra kapalı kapılar ardında işler çeviren bir Lex Luthor’la karşı karşıya kalıyoruz.

Batman v Superman: Dawn of Justice Film İncelemesi

- Reklamlar -

Batman v Superman: Dawn of Justice Filmini İncelemeye Başlayalım

Öncelikle Batman v Superman: Dawn of Justice‘in Man of Steel’in devam filmi olmadığını anlamakta fayda var. Bu yüzden olacak ki Batman gibi bir karakterin varlığı filmin daha da karanlık bir hale bürünmesine neden olmuş. Buradaki en büyük sorun Batman’in bir Superman filmine rahatlıkla uyabilmesi; ama Superman’in Batman’in ağırlığının ve karanlığının altında genel olarak ezilmesi. Alışık olunan Superman bu kadar karanlık olmadığı için de maalesef bu filmde göze batıyor.

Batman v Superman: Dawn of Justice Filmin Oyuncuları

Henry Cavill ikinci kez giydiği pelerine alışmış olacak ki hem Superman hem de Clark Kent rollerinde daha da iyi bir performans göstermeye başlamış. Batman’in yaptıklarını beğenmemesi, kendi inandıklarını sorgulaması, “Superman’e ihtiyaç var mı?” sorusuna cevap verememesi ile bir uzaylının kafa karışıklığını iyi yansıtırken gazeteciliği, Lois Lane ile olan ilişkisi ile de gerçek bir dünyalı gibi yaşamaya devam ediyor. Sadece gitgide alışılmış olandan uzak, daha karanlık ve renksiz bir Superman’e daha ne kadar katlanabilir seyirci bilemiyorum. Filmin adı Adeletin Şafağı, belki de aydınlıktan önce böyle bir karanlığa bürünmüştür, umarız.

Batman v Superman: Dawn of Justice Film İncelemesi

Amy Adams‘ın Lois Lane’sinin hem yaptıklarıyla hem de konu itibariyle bu denli önemli bir yere koyulması kafa karıştırıcı olsa da çizgi roman sevenlerin bildiği üzere kendisi hem Clark’ın hem de kahraman kişiliği Superman’in hayatında merkezi bir değer taşıyor. Filmin genelinde oynadığı rol gösteriyor ki sonraki filmlerde de kendisini bol bol göreceğiz.

Batman v Superman: Dawn of Justice Film İncelemesi

Gal Gadot, tek kelimeyle mükemmel. Sanırım kendisi yerine daha iyi bir Wonder Woman bulunamazmış. Her sahnesinde gözlerinin içindeki Amazon çekiciliğini ve ateşini görebiliyoruz. Maalesef aynı sözleri Jesse Eisenberg’in Lex Luthor’u için söyleyemeyeceğim, çünkü kendisi daha çok Riddler karakterine yatkın bir oyunculuk sergilemiş. Oyunculuğuna kötü demiyorum; ama oynadığı karakter itibariyle olması gerekenden dışarıda gözüküyordu. Lex Luthor’un ağırbaşlı manyaklığı yerine daha şizofrenik ve biraz daha hareketli bir karakterle karşı karşıyayız.

Batman v Superman: Dawn of Justice Film İncelemesi

Ve herkesin aklındaki asıl soru: Batman? Ben Affleck, görüp görebileceğiniz en iyi Bruce Wayne’yi canlandırarak adı duyurulduğundan beri “Affleck’ten Batman mi olur?” sorusuyla yanıp tutuşan sinirli yarasa severleri mutlu ediyor. Bruce Wayne diyorum çünkü kostümü giydikten sonra Batman oyuncunun yeteneğinden uzaklaşıp yönetmenin ve senaryonun versiyonuna dönüşüyor. Yaşından ötürü gördüklerinin esiri olmuş, daha acımasız ve kural tanımaz bir Batman, tüm Gotham’a korku salarken, Superman’i de düşündürür duruma geliyor. Filmin en başarılı karakteri olması kendisini gördüğünüz her sahnede ufak bir nefes kaybına neden oluyor.

Batman v Superman: Dawn of Justice Film İncelemesi

Batman v Superman: Dawn of Justice Filminin Problemi

Batman v Superman: Dawn of Justice filmindeki karakter sayısının fazlalığı olayların işleyişini aynı anda hem hızlandırıp hem de o kadar yavaş bir hale getirmiş ki senaryonun kendi içinde yok olması engellenememiş. Zaten dengesiz ve sadece sonuca ulaşmak adına yazıldığı çok belli olan senaryo, tiyatral olmayı denerken yavan bir şekilde “olmamış” hissini filmin hiçbir yerinde üzerinden atamıyor. DCEU‘nun rakibi gibi “önce karakterleri bir bir anlatayım, sonra hepsini tek filmde kullanayım” planı yerine elindeki fikrin hepsini daha kimse ne olup bittiğini anlayamadan bir arada ikinci filminde vermesi filmin genelini ağır ve negatif yönlü yoğun kılmış. Öyle ki, eğer çizgi romanlara aşina değilseniz, bazı anlarda ekrana boş boş bakıp “Eee yani şimdi ne oldu?” sorusunu sürekli kendinize soracaksınız. Bu kadar fazla hikaye tek bir filmde bir araya gelmeyip bir kaç filme dağıtılsaydı film hakkında daha farklı konuşabilirdik.

Batman v Superman: Dawn of Justice Film İncelemesi

Senaryonun vasatlığı yanı sıra önceden bahsettiğim yoğunluğun sonucu oluşan anlık sahne geçişleri aşırı derecede rahatsız etmese de dikkat dağıtıyor. Snyder her zamanki gibi görsel dehasını konuşturarak bizi büyülese de filmin geneli için “Daha iyi olabilirdi” demekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Filmden eğlenmiş çıkabilirsiniz; ama komik hiçbir yanı yoktu. DCEU belli ki asla Marvel gibi işin eğlenceli tarafına kaymayacak, en azından Justice League filmleri açısından bunu söyleyebiliriz. Her bir aksiyon sahnesi o kadar başarılı icra edilmiş ki, keşke Batman ve Superman’i daha fazla karşı karşıya&yan yana görebilseydik diyeceksiniz.

Batman v Superman: Dawn of Justice Filminin Müzikleri

Hans Zimmer ve Junkie XL isimlerini duyduğumuzdan beri filmin müziklerinin şahane olacağı hakkında şüphemiz yoktu. Filmden önce soundtracklerini dinleyenler de haklı çıktığına sevinecektir. Her ana uygun, size gerçekten o sahneyi yaşatan soundtrackler gerçekten alkışı hak ediyor. Özellikle bazı parçalar günlerce aklınıza takılacak cinsten.

Batman v Superman: Dawn of Justice Film İncelemesi

Sonuç olarak içerisindeki her öge çizgi roman sevenleri mutlu edecek bir film ortaya çıkmış. Tarihin en iyi çizgi roman filmi mi? Hayır. Ama şu ana kadar çekilmiş “en çizgi roman film” olduğu kesin. Eğer karakterler hakkında az da olsa bilginiz varsa, filmlerdeki ufak şeyler sizde merak uyandırıyorsa ya da ihtişamlı serilerin başlangıcına şahit olmak istiyorsanız kaçırmayın. Yerden yere vurulduğu kadar kötü değil, mükemmel denilecek kadar iyi de değil. Daha iyi olabilir miydi? Belki. Evet bazı boşluklar ve nedenler aklınızı kurcalıyor; ama bu aydınlıktan önceki şafak ve önümüzdeki filmlerin geleceği için gerçekten başarılı bir başlangıç. Ne olursa olsun, kimsenin ne dediğine aldırmadan, böylesine büyük iki kahramanı (belki de daha fazlasını) mutlaka yan yana görmelisiniz.

Batman v Superman: Dawn of Justice Final Fragmanı

Batman v Superman: Dawn of Justice Film İncelemesi

Müzik - 9
Görsellik - 9
Oyuncu Performansları - 8
Yönetmen - 7
Senaryo - 5

7.6

Güzel

Batman v Superman: Dawn of Justice filmini sizler için ayrıntılı bir şekilde değerlendirdik. Sonuç çizgi roman hastalarını mutlu edecek seviyede görünüyor

User Rating: Be the first one !
Önceki İçerikAlis Harikalar Diyarında 2 Fragmanı Geldi
Sonraki İçerikMother’s Day Filminin Fragmanı Geldi