Susuz Yaz (1963) Film İncelemesi

2366

Metin Erksan’ın Necati Cumalı‘nın öyküsünden uyarlayıp yönettiği Susuz Yaz filminde, rahatsız edici içtenlikte, köylünün su sorununun kötü adamın inisiyatifinde olma dramatikliği işleniyor. Ayrıca baldız da baldan tatlı..

Susuz Yaz (1963) - Film İnceleme

- Reklamlar -

Osman diyor ki, “Su benim tağlamdan çıkiyo arkideş, istemezsem veğmem..” Suyun kaynağı Osman’ın ve emmioğlu Hasan’ın tarlasında, kapak yapıyolar su yoluna diğer köylülerin tarlası kuruyo.. Kurumayı da geçtim, yazın susuz kalan tarla yanar güneşten.. Köylü: “Ayıptır, yapme be Osman..”, Hasan: “Bence salalım, böyüğümsün amme haksızsın bu konuda..” dese de, kötü adamımız Osman vermez suyu.. Kavga çıkar, yetmez, hayvanını vururlar, yetmez kazara adam vururlar.. Osman’ın suçunu Hasan üstlenir.. Bir de vicdansızlık edip Hasan’ın çok sevdiği dünyalar güzeli karısına da göz koyar.. Bahar seksi kadındır, çok güzeldir. Hapisteki Hasan da, karısı Bahar da Osman’ın oyununa gelir..

Bu öyküyü tabii ki gerçek bir hikayeden yazmıştır Necati Cumalı. O dönem avukatlık yaptığı İzmir’de denk geldiği bir davanın incelemesidir.. Nerde kaldı gizlilik, nerde kaldı etik..

Erol Taş’ın salt kötü adamlığına alışık olan bana, Ege şivesiyle kötü adam olması başta çok itici geldi ama sonra alıştım. O kadar güzel oynamış ki rahmetli.. 98’de öldü Erzurumlu kötü adam.. Üstelik bu film ilk başrolüymüş.. Normal hayatta da rollerinin tam tersiymiş.. Hülya Koçyiğit’in ise ilk oyunculuğu.. Bu filmden sonra efsane oldu güzelliğiyle.. Filmin aynı zamanda yapımcısı olan Ulvi Doğan, ana kadrodaki üçüncü isim. Bu isimler dışında bütün kadro köy sakini..

İzmir’in Bademler Köyü’nde çekilen film, ilk defa yurtdışı başarısı yakalayan, Berlin’de Altın Ayı alan ilk Türk filmidir.. Ama nasıl almıştır bu ödülü?.. Aslında tekstilci olan Ulvi Doğan bir heves sinema işine girmek istemiş ve bu film için Metin Erksan’a baya para yatırmış. Film tamamlandığında, Hülya Koçyiğit’in seksi halleri dolayısıyla sansüre uğramış ve piyasaya girmeme kararı çıkmıştır. Bu duruma çok üzülen Ulvi Doğan, filmi Erksan’dan çalmış ve arabasının bagajında Almanya’ya götürmüş.. Festivale sokmuş ve gösterilen film çok beğenilip en büyük ödüle layık görülmüş. Haberi alan yetkililerimiz yiğidin hakkını verme kararı almış mecburen..

Film gelmiş geçmiş en iyi Türk filmi olarak gösteriliyor.. Benim listemde de başa oynar..

Susuz Yaz Filmi Fragmanı

Susuz Yaz Film incelemesi

Müzik - 7
Görsellik - 8
Oyuncu Performansları - 9
Yönetmen - 8
Senaryo - 8

8

Şaheser

Metin Erksan'ın Necati Cumalı'nın öyküsünden uyarlayıp yönettiği Susuz Yaz filminde, köylünün su sorununun kötü adamın inisiyatifinde olması işleniyor.

User Rating: Be the first one !
Önceki İçerikPolis (2007) Film İncelemesi
Sonraki İçerikJumanji Efsanesi Yeni Bir Film ile Geliyor
Konuk Yazar
Daimi olmasa da arada bir uğrayıp buralara neşe veren, kurduğu cümleleri ile bizleri mutlu eden nadide yazarların filminebandim için ürettikleri yazıları burada paylaşıyoruz. Sen de "Benim yazımı da yayınlayın" diye düşünüyorsan mail adresimiz aşağıda :)